Kérdése van? Írjon nekünk

Blog

Bobcat

Bobcat

Bobcat történelem

 

Az amerikai vállalkozói szellem klasszikus történetében Edward Gideon "E.G." Melroe 1947-ben megalapította a Melroe Manufacturing Company-t az észak-dakotai Gwinnerben. Nevezetes találmányai közé tartozott a Melroe pickup, egy mezőgazdasági kombájn-felszerelés, amely felszedte a gabonaszemeket, és a harroweeder. Halála után fiai Lester, Clifford, Roger és Irving, valamint veje, Eugene Dahl vitte tovább az üzletet.

A virágzó mezőgazdasági gép és eszközüzlet 1958-ban irányt váltott, miután a testvérek találkoztak a nyugat-minnesotai Rothsayből származó Cyril és Louis Keller feltalálókkal.

 

Bobcat árokásók

Gépjavítás

Kellerék helyi gazdáknak javítottak használt mezőgazdasági gépeket, köztük Eddie Velo pulykatenyésztőnek. Egy 1957-es napon Velo megállt Kellerék gépműhelyében egy bosszantó problémával. A kétszintes pulykaistállóit tisztítani kellett, de a traktoros rakodógép nem tudott manőverezni az istállókban lévő függőleges oszlopok között.

Velónak egy önjáró rakodógépre volt szüksége, amely elég könnyű ahhoz, hogy fel lehessen emelni az istálló második emeletére, és elég manőverező ahhoz, hogy a tartóoszlopok körül tisztítani lehessen.

Kellerék összeállítottak egy egyszerű mini homlokrakodót két meghajtó kerékkel és egy kis hátsó görgővel. Egy 6 lóerős motor hajtotta kötélindítóval, és egy egyedi kuplungos mechanizmus segítségével független jobb és bal oldali vezérlőkarokkal irányították. A gép elülső lapátvilla fogai a Rothsay-börtönből származó rudakból készültek, az egyetlen olyan acélból, amely elég kemény volt a feladat elvégzéséhez.

 

Építőipari munkagépek

Bobcat "elsők"

A találmányok és a vállalkozói szellem már a kezdetektől fogva jellemzik a Bobcat-et és a Bobcat embereit. Kevés olyan gép változtatta meg jobban a világ működését, mint a csúszókormányzású rakodó 1960-ban. Ebből alakult ki a kompakt berendezések üzletága, amelynek vitathatatlan vezetője a Bobcat.

Szabadalom

A Bob-Tach™ rendszer - egyszerűsítette az építőipari munkagépek cseréjét. Miután a Bob-Tach szabadalom lejárt, más gyártók is átvették ugyanazt a konstrukciót, és ma már ez a globális ISO-szabvány. Ez több száz, munkához igazodó tartozék kifejlesztését és egy számtalan globális gyártót magában foglaló iparágat is eredményezett.

Eladó teleszkópos rakódó

Idővonal

Bobcat történelme 1958-tól 2014-ig.

2014

A Bobcat az első gyártó, amely meghaladja az 1 000 000 rakodógépet.

2008

A Bobcat az első gyártó, amely eléri a 750 000 rakodógép mérföldkövet.

2006

A Bobcat 2300 az első olyan haszonjármű, amely RapidLink™ gyors tartozékváltó rendszerrel rendelkezik.

2005

A sebességszabályozás első alkalmazása az SJC joystick vezérlésű rakodókon.

2004

Az MT52 és az MT55 az első olyan mini lánctalpas rakodógépek, amelyeknek a platója gyorsan levehető, és így gyorsan járható.

2003

5600 Toolcat építőipari segédmunkagép, amelyet úgy írnak le, mint egy haszonjármű, egy kisteherautó és egy csúszókormányzású rakodógép keresztezését. A területkarbantartási piacra tervezték, és ez az iparág első hidrosztatikus munkagépe, amely rendelkezik:

  • összkerék-kormányzással rendelkezik a rendkívül szűk helyeken történő munkavégzéshez
  • két személy szállítására alkalmas gép
  • légkondicionál
  • fűtött fülkével
  • hidraulikus rakodótérrel
  • joystickkal vezérelt emelőkarral
  • Bob-Tach tartozékfelszerelési rendszerrel

2002

A Bobcat elsőként lépi át az 50 000-ik minikotró mérföldkövet Észak-Amerikában.

2001

Az A220 az iparág első olyan rakodója, amely az összkerékkormányzást (AWS) kombinálja a csúszókormányzással, amely egy gombnyomással választható.

A Bobcat az első gyártó, amely elérte az 500 000 rakodógép mérföldkövet.

1999

A G-sorozatú rakodók az elsők, amelyek egy új, luxus műszerrendszert használnak, amely hét nyelven nyújt létfontosságú rakodófelügyeleti és diagnosztikai információkat.

A hidraulikus Power Bob-Tach lehetővé teszi a tartozékok gombnyomásra történő cseréjét, gyakran a vezetőfülke elhagyása nélkül.

1996

A Bobcat rakodógépeken először kínálnak kulcs nélküli indítási lehetőséget.

1994

A Bobcat Interlock Control System (BICS™) megakadályozza az emelő-, billenő- és vontatóhajtás funkciók használatát mindaddig, amíg a kezelő az ülésben ül, az ülésrúd leengedésével.

1989

A Bobcat lesz az első gyártó, amely kompakt kotrógépeket gyárt Észak-Amerikában.

1983

Az évek során a kezelő biztonsága visszatérő témává válik, és a "Bobcat Bootcamp" című VHS-videó felváltja a "Bobcat Kid"-et, amelyet viszont 1993-ban a "Operator Improvement" vált fel. Ma a Bobcat az iparágban vezető szerepet tölt be a kezelői biztonsági tanfolyamok széles választékával DVD-n.

A 440 és a 443 az első gép, amely keresztirányban beépített motorral rendelkezik. Két évvel később a 943-as is hasonló keresztirányú motormeghajtást alkalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a hidrosztatikus hajtású szivattyúk szíjhajtásúak legyenek, ami nagyobb hatékonyságot, alacsonyabb zajszintet és a rutinszerű karbantartáshoz való könnyebb szervizelhetőséget biztosít. Ez a keresztirányú motorkialakítás megismétlődik az 50-es sorozat és az azt követő rakodógenerációk esetében is.

1981

Az ülésrúd másodlagos kezelőbiztonsági eszköz, amelyet az új Bobcat 743-as és más 40-es sorozatú rakodókba építettek be. A többcélú, párnázott ülésrúd további biztonsági védelmet nyújt, amely megakadályozza, hogy a kezelő előre essen.

1974

Elkészül az iparág első biztonsági filmje, a "The Story of the Bobcat Kid" (A Bobcat Kid története), amely a csúszó-kormányzott rakodógépek helyes biztonsági gyakorlatát mutatja be. A "Bobcat Kid" című filmet humoros, nézésre ösztönző történettel írták és forgatták, és széles körben terjesztették a Bobcat-kereskedők és ügyfelek, valamint a középiskolások és szakiskolások képzésére.

1972

A Bob-Tach rendszert szabadalmaztatják, és más Bobcat csúszó-kormányos rakodógép-modellekbe is beépítik. Miután a Bob-Tach szabadalom 1989-ben lejár, a konstrukciót más gyártók is átveszik, és végül a világ ISO-szabványává válik.

1971

371 A Mini-Bob lesz a világ legkisebb csúszó-kormányos építőipari gépe, és ez a vázméret ma is megtalálható a kínálatban. Kompakt mérete miatt azonnal népszerűvé válik a mezőgazdaságban, és ma is gyakran használják a belső bontásban, a tereprendezésben és az építőiparban.

1970

Az M970 a világ első hidrosztatikus hajtásrendszert alkalmazó csúszó-kormányzott rakodója, amely óriási toló- és ásóerőt biztosít.

A borulásvédelmi szerkezet (ROPS) első alkalmazása az M970-en (és 1971-ben az M371-en). 1972-ben beépítik a termékcsalád többi tagjába (M610 és M700). 1974-re a ROPS-t az egész csúszó-kormányos rakodóipar átveszi.

Az M970 az első olyan csúszó-kormányos rakodógép, amely - a csapos rögzítés helyett - karral működtetett tartozékfelszerelési rendszert (amit később Bob-Tachnak neveztek el) használ, amely lehetővé teszi a kezelők számára a tartozékok egyszerű cseréjét.

1962

Az M440 az első csúszó-kormányzott rakodógép, amely a Melroe Bobcat® védjegyet használja.

1960

Az M400 a világ első csúszó-kormányos rakodója. Egy ideig a minnesotai Hopkinsban található Farmhand kereskedőszervezeten keresztül is forgalmazta.

1959

Az M200 az első Melroe rakodógép továbbfejlesztett változata.

1958

Az M60 a Melroe önjáró gépek első gyártási modellje.

 

Bobcat termékek és kiegészítők

Webáruházunkban minden Bobcat által gyártott építőipari és mezőgazdasági gép elérhető.

 

Bobcat lapvibrátor

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2022-től már lapvibrátorok, döngölők és munkahengerek is elérhetők Magyrországon is! Rendelje meg használt vagy új gépét a Derigo Kft kínálatából. Vállalkozásunk Magyarországon Bobcat építőipari és mezőgazdasági gépek hivatalos kiemelt forgalmazója.